Manners4Minors 1 - Awesome

Πατήστε στον τίτλο του κάθε κεφαλαίου για να σας ανοίξει την περιγραφή του κεφαλαίου αυτού.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να αισθάνονται την αγάπη και την αποδοχή. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι η συμπεριφορά τους είναι αποδεχτή από γονιούς, δασκάλους κλπ και αυτό στηρίζεται στην ανάγκη του ανθρώπου να γίνει αποδεκτός. Αυτό θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε το παιδί να δεχτεί τη σημασία των καλών τρόπων και των μαθημάτων γύρω από αυτούς, δείχνοντας στα παιδιά ότι ένας άνθρωπος με τρόπους είναι κάποιος με τον οποίο όλοι θέλουν να παίξουν και να είναι γύρω του. Η συμπεριφορά με καλούς τρόπους κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν και να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Για αυτό έρχεται η ανάγκη να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ποιοι είναι οι καλοί τρόποι. Μέχρι τώρα έμαθαν το παρακαλώ και ευχαριστώ ως στοιχειώδεις τρόποι αλλά το σημαντικό είναι μέσω του μαθήματος αυτού να γίνει περιγραφή της συγκεκριμένης συμπεριφοράς ώστε τα παιδιά να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά με επιτυχία.

Τι είναι οι κανόνες; Γιατί τους χρειαζόμαστε; Μήπως τους έφτιαξαν οι γονείς και οι δάσκαλοι γιατί δεν θέλουν να διασκεδάζουμε και είναι τόσο άδικο! Είναι αυτό αλήθεια; Όχι! Οι κανόνες είναι για να μας κρατούν ασφαλείς και να μας καθοδηγούν στην ζωή μας. Σκεφτείτε αν δεν υπήρχαν φώτα τροχαίας ή τα Stop στους δρόμους τι θα συνέβαινε; Οι άνθρωποι θα πάθαιναν συνεχώς τροχαία ατυχήματα.

Οι λέξεις παρακαλώ, ευχαριστώ, ευχαρίστηση μου είναι ένα μικρό και φαινομενικά ασήμαντο κομμάτι των καθημερινών μας συνομιλιών αλλά εκτιμώνται πραγματικά από αυτόν που τις λαμβάνει! Ένα παιδί που λέει αυτές τις λέξεις είναι ευγενικό και είναι εντυπωσιασμένοι μαζί του.

Σκοπός είναι να διδάξουμε στα παιδιά πώς να αναγνωρίσουν ότι η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους καθώς και τους ίδιους. Σημαντικό είναι να διδάξουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σε συνεργασία, ότι είναι σημαντικό να μοιράζονται και πώς να νοιάζονται τους γύρω τους.

Η έννοια του κλαψουρίζω και γκρινιάζω όταν δεν μου κάνουν αυτό που θέλω είναι μια κακή συνήθεια που αποκτούν τα παιδιά και πρέπει να αποθαρρυνθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Είναι μια συνήθεια στην συμπεριφορά τους που πρέπει να φύγει. Οι γονείς γίνονται τόσο συνηθισμένοι σε αυτή τη συμπεριφορά των παιδιών τους που αρχίζουν να το δέχονται ότι αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας των παιδιών τους! Πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι  υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να παρατηρηθούν, να λάβουν προσοχή ή να πάρουν κάτι που θέλουν. Θα τους δείξουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να είναι χαρούμενοι οι γονείς τους, οι δάσκαλοι τους όπως και οι ίδιοι, οπότε θα έχουμε μια κερδίζω κατάσταση.

Όπως αρκετοί γονείς γνωρίζουν τα παιδιά απαιτούν την προσοχή μας εάν την θέλουν. Θέλουν άμεση προσοχή και είναι φυσικό για αυτά να διακόψουν όταν οι ενήλικες μιλούν. Είναι αφύσικο για αυτά να περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα ή χειρότερα μερικά λεπτά για να πουν αυτό που θέλουν. Θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά την υπομονή και να μάθουμε στα παιδιά να περιμένουν μια στιγμή πριν να διακόψουν με αγενή τρόπο μια συζήτηση.

Είναι φυσικό για ένα παιδί να  καυχιέται για κάτι που είναι πολύ περήφανο για παράδειγμα ο μπαμπάς του αγόρασε καινούργιο αυτοκινητάκι και λέει σε όλους ότι είναι πολύ ακριβό και είναι το καλύτερο αυτοκινητάκι. Συχνά η αντίδραση των παιδιών στο υπερβολικό καύχημα έχει αρνητικές αντιδράσεις, διότι αντιλαμβάνεται σύντομα ότι δεν παίρνει την ουάο απάντηση που έψαχνε. Ένα παιδί χρειάζεται μια ευγενική υπενθύμιση να μην καυχιέται αλλά χρειάζεται το παιδί να γνωρίζει ότι είναι εντάξει να δείχνει τον ενθουσιασμό για κάτι, όπως ένα υπέροχο και συναρπαστικό νέο αυτοκινητάκι. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ρομπότ τα οποία φοβούνται να δείξουν τη χαρά τους όταν κάτι υπέροχο έγινε σε αυτά. Να είμαστε περήφανοι για κάτι είναι εντάξει αλλά να καυχιόμαστε για κάτι δεν είναι εντάξει. Πρέπει να διδάξουμε τη διαφορά.

Η πίεση από τους συνομήλικους για να κάνει ένα παιδί μια  συγκεκριμένη ενέργεια είναι μέρος του να γίνει ένα παιδί αποδεκτό από μια ομάδα. Θα μιλήσουμε για τις διάφορες επιρροές και τύπους συμπεριφοράς που θα έρθουν τα παιδιά αντιμέτωπα στην ζωή τους. Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικοί οι φίλοι. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν αμέσως ποιος είναι καλός φίλος για αυτούς. Κάποιον που αποκαλούν σήμερα τον καλύτερο τους φίλο αύριο μπορεί να μην τον αναφέρουν καν! Θέλουμε να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες ώστε να  τα προστατεύσουμε από αρνητικές επιρροές.

Μερικές φορές το να πούμε συγνώμη είναι τόσο σκληρό ακόμα και για τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει διότι ίσως ποτέ να μην διδάχθηκαν να λένε συγνώμη. Χρειάζεται απλά πρακτική ώστε το άτομο που ζητά συγνώμη να μην αισθάνεται αμηχανία να πει <<Δεν το εννοούσα, λυπάμαι πραγματικά>>. Εάν διδάξουμε τα παιδιά μας από νεαρή ηλικία θα είναι φυσικό να ζητήσουν συγγνώμη για οποιονδήποτε λάθος έχουν κάνει.

Αυτό το μάθημα έχει να κάνει με την τάση των παιδιών να γίνονται αυταρχικά στους φίλους τους και πάντα να έχουν τον έλεγχο. Εάν τα παιδιά πιστέψουν στον εαυτό τους θα νιώσουν ισχυροί. Με αυτή τη δύναμη, δεν αισθάνονται την ανάγκη να ασκήσουν τη δύναμή τους ενώ παίζουν με άλλους. Η ανάγκη να είσαι το επίκεντρο αρχίζει να μειώνεται καθώς κτίζουν την αυτοεκτίμησή τους και δημιουργούν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η απογοήτευση είναι γεγονός της ζωής και όλοι απογοητευόμαστε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να το αντιμετωπίζουν. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούν τόσο πιο γρήγορα θα το ξεπεράσουν. Οι απογοητεύσεις δυστυχώς είναι μέρος της ζωής μας. Δεν μπορούμε να προστατεύουμε συνεχώς τα παιδιά μας απο μια απογοήτευση. Αν δεν μάθουν να αντιμετωπίζουν τις απογοητεύσεις από την παιδική ηλικία,  όταν μεγαλώσουν, μόλις έρθουν αντιμέτωποι με κάτι που θα τους απογοητεύσει, απλά θα τα παρατήσουν. Αν λυγίσετε προς τα πίσω για να τους προστατεύσετε από την απογοήτευση, τους κρατάτε από την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων.

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να δείξει στα παιδιά πόσο άσχημο είναι να έχεις συνεχώς ενοχλητική συμπεριφορά. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πότε η ανεπιθύμητη ενοχλητική συμπεριφορά χαλάει τα πράγματα για όλους τους άλλους.

Ο σκοπός είναι να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά έχουν κατανοήσει τι είναι ένα μυστικό και το πιο σημαντικό ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι μεταξύ ενός καλού και κακού μυστικού υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τα καλά μυστικά κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα και τα κακά μυστικά κάνουν τα παιδιά να φοβούνται και να μην είναι ευτυχισμένα.

Αυτό το κεφάλαιο είναι για να επιτρέψει στα παιδιά να αισθάνονται άνετα με τα λάθη που κάνουν. Εάν δεν τους επιτρέπετε να κάνουν λάθη ή να αισθάνονται άσχημα για τα λάθη τους η αυτοεκτίμησή τους θα μειωθεί και θα αισθάνονται αρνητικά για τον εαυτό τους. Είναι καλύτερο να δοκιμάσεις και να αποτύχεις αντί να μην δοκιμάσεις ποτέ. Εάν τα παιδιά δεν κάνουν λάθη δεν μεγαλώνουν. Όλοι κάνουμε λάθη! Αν δεν κάνουμε λάθη δεν θα μάθουμε. Τα λάθη μας μάς κάνουν να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να αποκτήσουμε επιμονή. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας, να διαμορφώσουν τα λάθη τους σε ευκαιρίες εκμάθησης.

Αυτό το μάθημα ενισχύει τη σημαντικότητα του να μιλούμε και να δρούμε με καλοσύνη και σεβασμό, μεταξύ των μελών της οικογένειας μας. Με την οικογένεια μας ζούμε και είμαστε πολύ  οικείοι μεταξύ τους, όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να τους θεωρούμε δεδομένο και να τους μεταχειριζόμαστε σαν κάτι που είναι λιγότερης σημασίας ή να μην νοιαζόμαστε. Το πώς μιλούμε στα μέλη της οικογένειας μας λέει αρκετά στους άλλους ανθρώπους για το τι είδος οικογένεια έχουμε και τι άνθρωποι είμαστε. Σεβασμός δεν είναι η υπακοή και η πειθαρχία. Αν ένα παιδί μάθει να σέβεται τότε θα ακολουθήσει και η υπακοή.

Θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες που επιφέρει η καλή συμπεριφορά. Μερικές φορές οι γονείς ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν ικανότητες να είναι υπεύθυνα.  Επομένως, αναμένονται πολύ λιγότερα από το παιδί και δεν μπορεί να ανθίσει και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.  Το Manners4Minors, βοηθά τα παιδιά  να γίνουν πιο υπεύθυνα και να βοηθούν στις καθημερινές εργασίες του σπιτιού. Το Manners4Minors, δείχνει στα παιδιά ότι το να βοηθούν τους κάνει να αισθάνονται καλά και όχι επειδή τους το έχουμε πει.

Αυτό το μάθημα διδάσκει στα παιδιά τη σημασία των χαιρετισμών προς τους άλλους και τι αποτέλεσμα έχει αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να χαιρετούμε τους άλλους διότι αυτό δείχνει ότι είμαστε καλοσυνάτοι και ευγενικοί.

Αυτό το μάθημα βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της αθλητοπρέπειας. Σε ένα πολύ ανταγωνιστικό κόσμο όπου όλοι προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά και να είναι οι καλύτεροι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν καλή αίσθηση της αθλητοπρέπειας. Η αθλητοπρέπεια θαυμάζετε από πολλούς και δεν την έχουν πολλοί. Θα δούμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αθλητοπρέπεια στα παιδιά όταν συμμετέχουν σε ένα ανταγωνιστικό σπορ ή όχι.