Manners4Minors 1 - Wonderful

Πατήστε στον τίτλο του κάθε κεφαλαίου για να σας ανοίξει την περιγραφή του κεφαλαίου αυτού.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι τα πιο σημαντικά άτομα κατ’ όλη τη διάρκεια της ώρας και όταν χρειάζονται κάτι πρέπει να περιμένουν. Θα μάθουν να μοιράζονται, να είναι δίκαια και να αφήνουν και τους άλλους να έχουν σειρά εάν οι ανάγκες τους είναι πιο επείγον.

Το μάθημα αυτό διδάσκει στα παιδιά τη σημαντικότητα του να λένε την αλήθεια. Τα παιδιά λένε ψέματα διότι φοβούνται τις πιθανές συνέπειες και δεν θέλουν να βρεθούν σε μπελάδες. Για να το αποφύγουν αυτό δεν μιλάνε όταν τους ρωτάνε για κάτι που έχει γίνει. Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να πουν την αλήθεια ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Πρέπει να τα διαβεβαιώσουμε ότι το να πουν την αλήθεια είναι το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουν έστω και αν το άτομο που του πούνε την αλήθεια θυμώσει εκείνη τη στιγμή.

Αυτό το μάθημα σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να περιμένουν με υπομονή τη σειρά τους. Θα δείξει στα παιδιά πώς πρέπει να έχουν υπομονή και μην ενοχλούνται ή να θυμώνουν ενώ περιμένουν για κάτι. Είναι μια κοινωνική ικανότητα που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας.

Στόχος αυτού του μαθήματος είναι τα παιδιά να μπορούν να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων που έχουν κάποια ιδιοκτησία. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι μια κακή ενέργεια τους για την ιδιοκτησία κάποιου θα κάνει τους άλλους να αισθανθούν άσχημα. Ενέργειες όπου δεν δείχνουμε το σωστό σεβασμό προς την ιδιοκτησία των άλλων και αντικειμένων που αγαπούν, αυτό θα τους κάνει να αισθανθούν άσχημα, λυπημένα και αρνητικά προς το άτομο που δεν δείχνει σεβασμό στην ιδιοκτησία τους.

Τα παιδιά θα μάθουν τι είναι η υπευθυνότητα και γιατί πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι στην καθημερινή ζωή. Η υπευθυνότητα είναι μια μεγάλη λέξη. Η υπευθυνότητα είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι σωστό να κάνουμε. Εάν είμαστε υπεύθυνοι οι άλλοι θα μας εμπιστεύονται.

Κατανόηση της λύπης και ότι όλοι περνούν κατά καιρούς από καταστάσεις λύπης. Λυπημένοι μπορεί να αισθανόμαστε για διάφορους λόγους. Τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι η λύπη δεν κρατά για πάντα και σύντομα θα αισθανθούμε καλύτερα. Η απώλεια επίσης προκαλεί θλίψη αλλά είναι κάτι που όλοι θα αντιμετωπίζουμε.

Αυτό το μάθημα έχει να κάνει τα 4 μεγάλα ΟΧΙ! Αν και είναι όλα πολύ διαφορετικά θέματα, έχουν ένα κοινό: έχουν όλα να κάνουν με πολύ άσχημη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Κάποιος που ψιθυρίζει πίσω από την πλάτη των άλλων ανθρώπων, κάποιος που λέει ψέματα, κάποιος που παίρνει πράγματα που δεν ανήκουν σε αυτόν, κάποιος που ρίχνει σκουπίδια στο πάτωμα.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα συναισθήματα. Μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται γιατί αισθάνονται έτσι ή γιατί έχουν συμπεριφερθεί με το συγκεκριμένο τρόπο. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ειλικρινείς στο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους από τους ενήλικες που τείνουν να κρύβουν τα αληθινά τους αισθήματα. Τα παιδιά βιώνουν χαρά ή ευτυχία, λύπη, θυμό, ζήλια ή απογοήτευση. Τα παιδιά συνήθως κατά το παιγνίδι τους εκείνη τη στιγμή που νιώθουν κάτι το εκδηλώνουν φωνάζοντας. Τα παιδιά συνήθως δεν κρατούν για πολύ το συναίσθημα. Όταν μια κατάσταση περάσει έτσι και το συναίσθημα περνάει. Τα προβλήματα λύνονται συνήθως αμέσως και σύντομα ξεχνιούνται.

Αυτό το μάθημα βοηθά τον προσανατολισμό των παιδιών στην αξία των χρημάτων. Θα τους διδάξουμε να σέβονται τα χρήματα,  να αντιλαμβάνονται την αξία της εξοικονόμησης χρημάτων όπως της σωστής αποθήκευσης των χρημάτων.

Μερικά παιδιά τείνουν να είναι αχάριστα για το φαγητό που έχει ετοιμαστεί για αυτά. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι φτιάχνοντας φαγητό χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και μια πράξη καλοσύνης από αυτόν που το έφτιαξε. Έστω και αν κάτι απλά το θέρμανε κάποιος και το έβαλε στο πιάτο μας είναι μια πράξη καλοσύνης. Τα παιδιά πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δείχνουν εκτίμηση στο άτομο που έφτιαξε για αυτά φαγητό. Θα διδάξουμε στα παιδιά ότι όταν σηκωθούν από το τραπέζι, πρέπει να πουν ευχαριστώ για το γεύμα τους, πρέπει να ζητήσουν άδεια να σηκωθούν από το τραπέζι και να βοηθήσουν στο καθάρισμα του τραπεζιού αναλόγως της ηλικίας τους. Τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν με τον ορθό τρόπο τα μαχαιροπίρουνα, να φτιάχνουν το τραπέζι και να έχουν τους κατάλληλους τρόπους στο τραπέζι.

Υπάρχει η ανάγκη να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα εστιατόριο. Ένας εστιάτορας εξήγησε πόσο άσχημα του συμπεριφέρονται αρκετές φορές αυτού και του προσωπικού του, ειδικά παιδιά που συμπεριφέρονται χωρίς τρόπους τρέχοντας στο εστιατόριο ή λερώνοντας το χώρο ή μιλώντας άσχημα στους σερβιτόρους.

Αυτό το μάθημα έχει να κάνει με τις επιρροές και τους διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς που τα παιδιά μας θα αντιμετωπίσουν στην ζωή τους. Για τα παιδιά έχουν μεγάλη σημασία οι φίλοι και σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τι είναι καλή φιλία για αυτά. Τα παιδιά, μερικές φορές, δεν διαλέγουν φίλους που οι γονείς τους τους εγκρίνουν. Τα παιδιά θα πρέπει να ετοιμαστούν για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις διαφορετικές επιρροές. Το Manners4Minors θα εξοπλίσει τα παιδιά ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιρροές.

Αυτό το μάθημα διαχειρίζεται την έννοια του κλέβω για να κερδίσω. Είναι μια έννοια που είναι πολύ δύσκολο να την διαχειριστούν τα παιδιά. Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν το σωστό και το λάθος και να αναπτύξουν την έννοια του τι είναι δίκαιο. Για παράδειγμα σε ένα παιγνίδι κρυφτού αρκετές φορές το παιδί που κλείνει τα μάτια ανοίγει λίγο τα μάτια όταν τα άλλα παιδιά προσπαθούν να κρυφτούν, διότι το πιο σημαντικό για αυτά είναι το να κερδίσουν ή το να δείξουν στους άλλους ότι είναι καλοί στο παιγνίδι. Ta παιδιά έχουν αρκετές φορές εγωιστική συμπεριφορά και η μόνη τους έννοια είναι να νικήσουν. Το Manners4Minors θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι ειλικρινείς, να λένε την αλήθεια, να αντιλαμβάνονται τι είναι δίκαιο και να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Πρέπει τα παιδιά να αντιληφθούν ότι είναι εντάξει να έρθουν δεύτερα ή να μην κερδίσουν. Μερικές φορές τα παιδιά εάν δεν κερδίσουν αισθάνονται ότι έχουν μειωθεί στα μάτια του συμπαίχτη τους ή των γονιών τους. Θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιληφθούν ότι με το να χάσουν είναι ακόμη έξυπνα, υπέροχα και αγαπητά.

Υπάρχει μια ξεχωριστή συνειδητοποίηση από τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ότι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως ίσοι σε ΟΛΕΣ τις καταστάσεις και τις περιστάσεις και παραπονιούνται όταν η ισότητά τους θεωρείται άνιση. Τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται την αδικία που νιώθουν μερικές φορές και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που φαίνονται τα πράγματα άδικα αλλά δεν είναι.

Το να ακούω με προσοχή είναι μια ικανότητα η οποία διδάσκεται και μαθαίνεται και ξεκινά με την γέννηση και τελειώνει στην ενηλικίωση. Υπάρχει η ανάγκη τα παιδιά να διδαχθούν αυτή την ικανότητα από πολύ νεαρή ηλικία και αυτή η διαδικασία μάθησης συνεχίσει σε όλη τους τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακούνε όταν ζητούμε κάτι και να το εκτελούν για να αποφεύγουν αργότερα το αίσθημα της απογοήτευσης.

Ο σκοπός είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να αγαπήσουν τον εαυτό τους έστω και αν δεν τα καταφέρνουν πάντα σε ότι προσπαθούν. Θέλουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να τον εκτιμήσουν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Αυτό το μάθημα βοηθά στο να εξοπλίσει τα παιδιά μας με μικρούς τρόπους που αν τους χρησιμοποιήσουν θα λάβουν θετική ανταπόκριση. Ακόμη και αν είναι μικροί σε ηλικία μπορούνε να μάθουν να είναι ευγενικοί με τους άλλους. Εάν είμαστε ευγενικοί με τους άλλους θα είναι και αυτοί ευγενικοί μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό να χαιρετάμε κάποιον κατάλληλα, να κάνουμε ευγενικές κινήσεις, να έχουμε καλή στάση σώματος και να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους άλλους.