Manners4Minors 2 - Inspiring

Πατήστε στον τίτλο του κάθε κεφαλαίου για να σας ανοίξει την περιγραφή του κεφαλαίου αυτού.

Αυτό το μάθημα θα διδάξει στα παιδιά ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς χαρούμενοι. Μερικές φορές γινόμαστε πολύ θυμωμένοι και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Το σημαντικό εδώ είναι να μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους με σωστό τρόπο. Εάν μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους κάνει να αισθάνονται και καλύτερα πιο γρήγορα.

Το Manners4Minors θα δείξει στα παιδιά πως πρέπει να παρουσιάζονται και να συστήνουν τους άλλους χρησιμοποιώντας ωριμότητα και τρόπους. Εάν μάθουν από παιδιά να το κάνουν αυτό, θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση να το κάνουν όταν μεγαλώσουν. Αρκετοί ενήλικες δεν κατέχουν αυτή τη δεξιότητα ως μέρος των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και υποφέρουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης με αποτέλεσμα να φαίνονται μη φιλικά άτομα. Η δεξιότητα αυτή είναι καλό χαρακτηριστικό των παιδιών και έχει ως αποτελέσμα να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται γρήγορα άνετα και να μην νιώθουν αμήχανα.

Ο σκοπός του μαθήματος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν η ευτυχία τους, εξαρτάται μόνο από τους ίδιους . Εάν θέλουν να είναι χαρούμενα τότε πρέπει να ευχαριστιούνται με αυτά που έχουν και να μην παραπονιούνται για το καθετί. Ακόμη και στις διακοπές που βρίσκονται σε ένα νέο χώρο πρέπει να δέχονται την αλλαγή. Με το να δείξουμε στα παιδιά να ακολουθούν τους μικρούς τρόπους τους, θα τα κάνει έτοιμα να προσαρμόζονται στις μικρές αλλαγές και θα εκπλήσσουν τους γονείς τους, τους γύρω τους, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται την αλλαγή και να συνειδητοποιούν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και δεν θα γίνει πάντα κάτι κακό επειδή υπήρξε μια αλλαγή στη ζωή τους. Η καθημερινότητα μας χαρακτηρίζεται από αλλαγές, τις οποίες καλούμαστε να δεχόμαστε χωρίς παράπονα. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται την αλλαγή και να την διαχειρίζονται όσο καλύτερα γίνεται.

Μια ιδιαίτερη πτυχή της κοινωνικής ζωής είναι τα κοπλιμέντα. Δημιουργούν θετική ενέργεια που μπορεί να κάνει θαύματα στη ζωή μας. Η ενέργεια των ανθρώπων και η ατμόσφαιρα των συναισθημάτων, μάς προδιαθέτουν αναλόγως στις συναναστροφές μας. Είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνει κανείς ένα θετικό σχόλιο και να μπορεί να το εκφράζει σε κάποιον άλλο. Ο καθένας χρειάζεται να γνωρίζει πώς να κάνει και τα δύο, είτε λεκτικά είτε με μια χειρονομία ή ένα χαμόγελο. Τα παιδιά μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να δίνουν φιλοφρονήσεις και συγχαρητήρια. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πόσο υπέροχο συναίσθημα είναι για αυτά αλλά και για το άτομο που θα του δώσουν τη φιλοφρόνηση.

Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του να δίνουν ενθάρρυνση και υποστήριξη σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειάς τους. Καταλαβαίνουν ότι με το να βοηθούν κάποιον τους κάνει να αισθάνονται όμορφα. Η ενθάρρυνση είναι για την ανάπτυξη του παιδιού ό,τι είναι το νερό για το φυτό: ούτε το παιδί μπορεί να ωριμάσει χωρίς ενθάρρυνση, ούτε το φυτό χωρίς νερό! Επομένως είναι ωραίο να δίνουμε και εμείς ενθάρρυνση, όπως μας αρέσει να μας δίνουν κ εμάς.

Τα παιδιά κατανοούν ότι μπορούν να διαφωνούν με κάποιο φίλο τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φωνάζουν και να θέλουν να γίνει το δικό τους, επειδή απλά διαφωνούν. Τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές να διαχειρίζονται τη διαφωνία τους.  Ταυτόχρονα μαθαίνουν ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να επιλυθούν ή να καταλήξουν κάπου για αυτό πρέπει να καταλαβαίνουν πότε πρέπει να συμβιβάζονται και να σέβονται και την άποψη των άλλων.

Τα παιδιά θα καταλάβουν γιατί μερικές φορές αισθάνονται το αίσθημα της ζήλιας. Τα παιδιά θα μάθουν να ελέγχουν το αίσθημα της ζήλιας και να το διαχειρίζονται μέχρι να σταματήσουν να το αισθάνονται. Θα κατανοήσουν ότι εάν αφεθούν στο αίσθημα της ζήλιας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μυαλό τους και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Το να ζηλεύω μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να μου επιφέρει, τόσο στη ψυχολογία μου, όσο και στις σχέσεις μου με τους γύρω μου. Θα μάθουν πως με την αλήθεια αποκτούν την εμπιστοσύνη τους άλλους και έτσι αυτοί στηρίζονται πάνω τους για πολλά θέματα. Αν χάσουν την εμπιστοσύνη από τους γύρω τους κατακλύζονται από απογοήτευση και μετά έχουν άσχημα αποτελέσματα στην κοινωνικότητά τους και σε ότι κάνουν στη ζωή της πηγαίνει αρνητικά. Επομένως το να λένε την αλήθεια είναι πολύ σημαντικό για αυτά

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το να κρίνουν τους άλλους έχει αρκετές φορές συνέπειες. Μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να κρίνουν αυστηρά τους άλλους για κάτι που έχουν κάνει ή πει χωρίς να έχουν μπει στη θέση τους και χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά έχει συμβεί. Όπως δεν τους αρέσει να τους κρίνουν συνεχώς, το ίδιο πρέπει να κάνουν κ αυτά. Μαθαίνουμε να ζούμε με το διαφορετικό και το αποδεχόμαστε! Είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον τους.

Τα παιδιά κατανοούν ότι με το να λένε ψέματα πληγώνουν τους άλλους και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους με τα άτομα γύρω τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι με το να είσαι ειλικρινής μπορεί να βρεθούν σε μπελάδες, αλλά σίγουρα πολύ λιγότερους μπελάδες από το να πουν ψέματα. Πρέπει να αντιληφθούν τα αρνητικά που επιφέρει το ψέμα και τα θετικά της αλήθειας.

Τα παιδιά θα κατανοήσουν τι θα πει να έχω θετική νοοτροπία. Τα παιδιά θα βοηθηθούν να αλλάξουν τυχόν αρνητική νοοτροπία που έχουν και να αναπτύξουν μια πιο θετική νοοτροπία. Επίσης θα αντιληφθούν ότι με το να αποκτήσουν μια πιο θετική νοοτροπία, όλα όσα σχετίζονται με το περιβάλλον που ζουν θα πηγαίνουν καλύτερα. Θα αποκτήσουμε την ιδέα πως το υγιές μυαλό έχει σωστή ισορροπία ανάμεσα στις λογικές αξιολογήσεις των πιθανών απειλών και των κινδύνων και την κυρίαρχη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο τέλος, ακόμα και αν δεν πάνε με τον τρόπο που περιμένεις.

Το να σεβόμαστε τους άλλους είτε είναι άλλα παιδιά είτε τους ενήλικες που είναι μεγαλύτεροι από εμάς, με τον τρόπο μας, με τα λόγια μας και με τις ενέργειες μας, είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του χαρακτήρα μας. Τα παιδιά με το να δείχνουν σεβασμό παρουσιάζουν τους καλούς τους τρόπους. Θα δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν, ότι θα καταφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα όταν σταματήσουν να εκφράζονται με αγένεια, για παράδειγμα «δεν πήγαμε βόλτα σήμερα, και σε μισώ!» Μπορεί κάλλιστα να πει «μετά τη δουλειά μπορούμε παρακαλώ να πάμε μία βόλτα;» Βάζουμε όρια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους  για να μάθουν να σέβονται είναι να είστε σαν γονείς ευγενικοί αλλά και σταθεροί στους κανόνες της οικογένειας. Το να είναι οι γονείς ευγενικοί δείχνει σεβασμό προς το παιδί, και το να είναι σταθεροί δείχνει σεβασμό για το τι πρέπει να γίνει. Αυτά θα καλλιεργήσουμε στο μάθημα αυτό.

Τα παιδιά θα μάθουν την σημαντικότητα του να είναι αξιόπιστα. Θα κατανοήσουν την έννοια της λέξης και θα καταλάβουν πως είναι πολύ σημαντικό να είναι αξιόπιστα για να τα εμπιστεύονται οι άλλοι. Αξιόπιστο άτομο είναι εκείνο στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι άλλοι πάνω του γιατί γνωρίζουν πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι με το να υπακούσουν και να το πράξουν, τους κρατά ασφαλείς. Συνειδητοποιούν ότι με το να υπακούμε σεβόμαστε τους κανόνες. Τα παιδιά κατανοούν ότι με το να συμμορφώνονται με τους κανόνες και να ακούνε τα βοηθά να μην μπαίνουν σε κίνδυνο. Χωρίς τους κανόνες θα επικρατούσε ένα μεγάλο χάος. Άρα μαθαίνουμε που μας χρησιμεύουν οι κανόνες και τι μας προσφέρουν όταν υπακούμε σε αυτούς.

Ο καθένας από εμάς έχει το σώμα του και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενοχλήσει τα  φυσικά μας όρια και να κάνει κάτι που δεν θα αισθανθούμε άνετα. Μαθαίνουμε πότε κάποιος ξεπερνάει αυτά τα όρια και πως προσπαθεί να μας εκμεταλλευτεί σωματικά. Τα παιδιά μαθαίνουν να αντιδρούν αμέσως, να απομακρύνονται και να ζητούν αμέσως βοήθεια, από κάποιον ενήλικα της εμπιστοσύνης τους.

Τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι τόσο αξιοσημείωτο για να είναι καθημερινοί ήρωες. Χρειάζεται απλά να νοιάζονται. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι μικρά πράγματα μπορούν να παρατηρηθούν από τους άλλους και να τα χαρακτηρίσουν ως ένα καλό παιδί.  Συνειδητοποιούν ότι για να είσαι καθημερινός ήρωας, δεν χρειάζεται να έχεις κάπα ή να πετάς. Ακόμη και μια μικρή πράξη μπορεί να δείξει πολλά αλλά και να αλλάξει πολλά. Για παράδειγμα το να μιλήσεις σε ένα παιδί που είναι μόνο του στο σχολείο, δίνεις χαρά στη ψυχή του και στο τέλος της μέρας νιώθεις δυνατός για αυτό που πρόσφερες σε κάποιον άλλο.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να υποστούν εκφοβισμό μέσω διαδικτύου και αν αυτό γίνει πρέπει να το αναφέρουν σε κάποιο ενήλικα. Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι εξίσου σημαντικός με τον φυσικό εκφοβισμό και έχει σοβαρές συνέπειες. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, το οποίο θα μάθουμε πως να αντιμετωπίσουμε και πως θα αντιδράσουμε. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να καταλαβαίνουν και να αναφέρουν πότε έχουν υποστεί εκφοβισμό για να μπορέσει κάποιος υπεύθυνος να τα βοηθήσει. Τέλος θα κατανοήσουν ότι το να εκφοβίζεις μέσω διαδικτύου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και το γεγονός ότι κάποιος κρύβεται πίσω από μια ηλεκτρονική συσκευή δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστεί τις συνέπειες.